Bir ürünün üretimden nihai tüketiciye ulaşana kadar olan süreci yönetmek...
Gerçekte lojistik çok komplike bir iştir. Lojistiğin anlamını bilenler bilir, bir ürünün üretimden nihayi tüketiciye ulaşana kadar olan süreci yönetmek ve takip etmek olduğunu bilmemiz gerek öncelikle.
Türkiye’de lojistik ismi son 10 yıldır gerçek anlamda kullanılır oldu. Gerçekte komplike bir lojistik hizmeti veren firma sayısı yok denilecek kadar az. Peki bunun sebebi nedir diye sorduğunuzu düşünür gibiyim.
Sebebini kısaca özetlemek gerekirse Türkiye’nin altyapısı henüz buna hazır değil yada güven problemi var.
Örnek vermek gerekirse bugün bir imalatçı üretim yapabilmek için aman ben tek bir taşıyıcı ile çalışmayayım sonra beni bırakır ise ya da anlaşamaz isek benim bütün programım aksar veya üretimim durur diye düşünür. Ancak farklı lojistik firmaları ile çalışmaları bir yandan iyidir bir yandan da sıkıntılı süreçler oluşturmaktadır.
Aslında burada asıl amaç tamamiyle maliyetlerdir. Peki maliyetlerin üretime etkisi nedir acaba üreticiler için ?
Bu dengeyi sağlayabilmek ülkemizde gerçekten çok güç olduğu kadar o kadar da kolaydır.
Örnek vermek gerekirse 1 kutu kolanın taşıma birim maliyetini hesapladığımızda bunun taşıma ücreti 25000 kg / kat edilen km x 1.7 km maliyeti x 330 cl dediğimizde (1.000 km baz alındığında) 0,13 krş gibi bir rakam çıkmaktadır.
Peki bu kadar ucuz olan taşıma maliyetini neden sıkıntılı bir süreçmiş gibi görmekte üreticiler. Aslında üretikleri ürünleri lojistik sevkiyatlar sayesinde nihayi üreticiye ulaştırdıkları ve onlar için olmaz ise olmazların en başında gelen bu sektöre öncelikle güvenmeleri gerekmektedir.
Sen taşımayı yap ben 2 bilemedin 3 ay sonra ödemeni yaparım dememelidir. İşletme çalışanlarından önce lojistik firmalarının dediklerini dinlemelidirler. Burada çıkar ilişkileri değil çözüm ilişkileri devreye girmelidir. Maliyet öncelikli planlar yapılmalıdır.
Kısacası lojistik firmalarına güvenmeli ve onları kendi işletmesi gibi düşünüp ayakta nasıl tutabiliriz diye düşünmelidirler. Çünkü üretici üretmez ise lojistikçi taşıma yapamaz, lojistikçi taşımaz ise üretici ürün satamaz.
Sonuç olarak lojistikte maliyeti düşürmenin yolu aslında lojistik firmalarını partnerden çok ortağınız gibi düşünüp nakit döngüsünü sağlamak, onları finans kaynağı gibi görmemek.
Fdm Lojistik Trans Ltd. Şti.